De eerste drie maanden van je baby; het vierde trimester van je zwangerschap…

“Ik kan niet wachten tot ik mijn kleintje in mijn armen heb”, hoor je ouders in de laatste weken van de zwangerschap vaak zeggen. Na negen maanden zijn de meeste ouders helemaal klaar om hun baby eindelijk ‘echt’ te ontmoeten en in hun leven op te nemen. Wat het grotendeel van de ouders echter niet weet, is dat hun baby zelf, eigenlijk nog helemaal niet zo’ klaar’ is om te worden geboren. Hij zou als het mogelijk was, liever nog een paar maanden extra in die warme, veilige baarmoeder blijven om zich verder te ontwikkelen. Deze eerste drie maanden na de geboorte wordt dan ook weleens het ‘vierde trimester’ van de zwangerschap genoemd. Met het grote verschil dat het zich niet in maar buiten de baarmoeder afspeelt!

 

Het vierde trimester

Als een baby wordt geboren is hij eigenlijk nog niet helemaal ‘af’. Natuurlijk is het een groot wonder, zo’n klein mensje met alles erop en eraan. Maar toch is het hersenzenuwstelsel nog niet uitgerijpt bij de geboorte. Pas na zo’n drie maanden is dat zover. Als gevolg heeft een pasgeboren baby nog veel primitieve reflexen. Voorbeelden zijn de grijpreflex, zuigreflex, schrikreflex, zoekreflex en voetzoolreflex. We hebben het over reflexen. Dit geeft al aan dat de baby er zelf weinig of geen controle over heeft. Zo heeft hij amper controle over zijn eigen staat van zijn en kan hij moeilijk zelf schakelen tussen bijvoorbeeld wakker zijn en slapen. Ook kan hij zich niet of nauwelijks afsluiten voor de buitenwereld. Pas na dit vierde trimester verdwijnen de meeste primitieve reflexen en heeft een baby meer controle over zichzelf.

 

Overgang van de veilige baarmoeder naar de grote wereld….

De eerste drie maanden is een baby dus compleet afhankelijk van zijn ouders. Deze afhankelijkheid gaat samen met een periode waarin er voor zo’n kleintje heel veel gebeurt. Hij moet zich niet alleen nog enorm ontwikkelen maar hij moet ook wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Van een constante, warme, omhullende, bewegende omgeving met geruststellende geluiden van mama’s hartslag, bloedsomloop en ademhaling naar een omgeving waarin hij ineens wordt omringd door veel ruimte, koude lucht en stilte. Waar hij kleding aankrijgt, soms ineens helemaal alleen is, niet voortdurend wordt gewiegd en moet afwachten wanneer hij wordt gevoed. Wat een verandering! Het is niet voor niets dat baby’s in dit trimester meer huilen dan ze waarschijnlijk ooit zullen doen. Voor alle ouders: dit is dus heel normaal! De extra gevoelige kleintjes hebben met de verandering nog meer moeite. Zij kunnen in de deze periode dan ook héél erg veel huilen. Onderzoek beweert zelfs dat 25% van de baby’s in deze periode ‘huilbaby’ kan worden genoemd.

 

Bewustzijn bij ouders van dit vierde trimester

Het is heel fijn als ouders zich bewust zijn van dit vierde trimester. De verwachting dat een kindje na geboorte al snel mee kan in het bestaande, vaak drukke leven van de ouders kan dan een beetje worden bijgesteld. Een pasgeborene is zeker in deze eerste periode het meest gebaat bij een liefdevolle, ondersteunende omgeving die in zoveel mogelijk opzichten lijkt op de situatie in de baarmoeder. Het is heel bijzonder om dit voor je kleintje te creëren en zorgt voor een sterke hechting. Daarnaast geef je je baby een ongelooflijke stevige en liefdevolle basis. Maar hoe doe je dat? Als je je indenkt hoe je baby al die maanden in je buik heeft gezeten is het eigenlijk niet moeilijk te bedenken hoe je datzelfde veilige gevoel ook buiten de baarmoeder kunt creëren. Elk kind is echter uniek en het is heel belangrijk dat je als ouder op je gevoel afgaat wat bij jouw kindje past. Toch noem ik een paar voorbeelden.

 

De warme en veilige sfeer van de baarmoeder

Door je baby te dragen in een goede draagdoek lijkt het alsof hij weer veilig in de buik zit. Wanneer je hem ook nog ter hoogte van je hart draagt, stelt jouw vertrouwde hartslag hem gerust. Inbakeren kan je kindje ook die baarmoederervaring geven, vooral bij het slapen kan deze omhulling rust en veiligheid bieden. Doe dit altijd veilig en stop ermee voordat je kindje zich kan omdraaien! Door je kindje op verzoek te voeden, het liefst met borstvoeding, hoeft hij geen honger te ervaren. Dat geeft je baby vertrouwen dat er ook buiten de baarmoeder in zijn behoefte wordt voorzien. Hetzelfde geldt eigenlijk voor troosten als je baby huilt. Verwennen kan niet, vertrouwen geven wel! Huid-op-huidcontact geeft hem warmte en herinnert hem aan de geur, het geluid van de ademhaling en hartslag van zijn mama. Je kindje zal zich er veilig en geliefd door voelen. Wiegen en masseren zullen de meeste baby’s ook erg op prijs stellen. Ze zijn ten slotte negen maanden lang gewiegd en gemasseerd in de buik! Laat je baby bij jou op de kamer slapen. Je kindje is nog nooit alleen geweest, hij heeft zijn ouders echt nodig om hieraan geleidelijk te wennen. Een co-slaper is veilig en op die manier voelt de baby de warme aanwezigheid van zijn mama en papa. Ook maakt dit de nachtvoedingen eenvoudiger. Dit zijn een aantal manieren om je baby op een zachte en liefdevolle manier te laten wennen aan de overgang van de buik naar de buitenwereld. Je kind kan zich zo op een fijne manier op zijn eigen tempo ontwikkelen tot een steeds zelfstandiger mensje…. Een beter begin kun je je baby en jezelf niet geven!

 

In volgende bloggen zal ik een aantal van deze ‘manieren’ nader beschrijven en toelichten!

One thought on “De eerste drie maanden van je baby; het vierde trimester van je zwangerschap…

  1. Pingback: Babymassage: de liefdevolle kracht van aanraking! ⋆ Moederlief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

+ 31 = 41

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.