De positieve effecten van moestuinieren: lekker met die handjes in de aarde!

Door de moestuintjes van ‘Appie’ heeft het moestuinieren een enorme vaart genomen. Dat is een goede ontwikkeling. Goed voor de aarde en goed voor kinderen en ouders. Want er gaat niets boven al je gedachten even loslaten en heerlijk in die vochtige aarde wroeten. Mijn eigen kinderen zijn zo’n beetje met vieze handjes van het tuinieren opgegroeid. Ze lopen vaak al ‘snoepend’ door de moestuin en weten al heel goed wat elk plantje nodig heeft. En zo weet de natuur op haar beurt weer wat mijn kinderen nodig hebben…..

 

Verantwoordelijkheid en oorzaak en gevolg

Mijn dochters vinden het heerlijk om hun eigen plantjes te zaaien en te verzorgen. Ze voelen zich er echt verantwoordelijk voor. Elke dag uit school vullen ze hun blauwe gietertje en besproeien ijverig hun zaadjes, plantjes en bloemetjes. Trots roepen ze het uit als een plantje voor het eerst haar kopje boven de zwarte aarde uitsteekt. En als er rijpe vruchten en groenten zijn, lopen ze heerlijk snoepend door de tuin. Er zijn maar weinig aardbeien en sugarsnaps die het bij ons naar binnen halen!

 

Door ze zelf hun gang te laten gaan hebben ze inmiddels wel ervaren dat als je een zaadje met liefde verzorgt er in de meeste gevallen een fris en gezond plantje tevoorschijn komt. En dat als je er per ongeluk een paar vergeet er iets heel anders gebeurt….het zaadje wordt nooit een plantje of het tere jonge plantje gaat slap hangen of erger: gaat dood. Door als ouder niet in te grijpen maar ze lekker hun gang te laten gaan, leren ze op een heel natuurlijke manier dat wat ze doen of juist niet doen, gevolgen heeft. Ze ervaren het in de tuin maar zoiets komt natuurlijk van pas in alle aspecten van het leven.

 

Aarde(n)

Door met de handjes in de aarde bezig te zijn, maken kinderen echt contact met de aarde. Ze voelen het, ruiken het en als ze hun handen vergeten te wassen proeven ze het nog ook. Dat is hartstikke goed voor ze. Want door de aarde op die manier te ervaren kunnen ze zich er ook makkelijker mee verbinden. Of anders gezegd, ze kunnen zich beter aarden. En geaarde kinderen staan steviger in hun schoenen en voelen zich krachtiger en blijer. Ze kunnen beter met tegenslag omgaan. En ze kunnen al die gedachten en prikkels waarvan de wereld tegenwoordig bol staat, makkelijker laten voor wat ze zijn of loslaten. Alle aandacht gaat naar hun zintuigen. Want in de natuur kijk je, proef je, ruik je, voel je en luister je. Als ze zo lekker bezig zijn, verdwijnen stress en spanning vanzelf. En dan komt er ruimte voor zoveel mooie andere dingen….

 

Waardevolle en leerzame gesprekjes

Helemaal ontspannen en druk bezig met onkruid wieden begint mijn jongste dochter vaak als vanzelf te kletsen. Over koetjes en kalfjes maar soms ook zomaar ineens over diepgaandere dingen. Over wat ze voelt, wat ze leuk vindt en wat ze minder leuk vindt. Geweldig vind ik dat. Zitten we daar allebei op onze knietjes één voor één de onkruidjes eruit te plukken en vertrouwt ze me spontaan van alles toe. Eigenlijk hoef ik niets te doen, behalve er te zijn. Vooral de natuurlijke manier waarop dit gaat vind ik wonderlijk.

 

En net zo makkelijk verandert het gesprek en kijken we welk onkruid de langste wortel heeft en is ze bezig alles op volgorde van langste naar kortste wortel te leggen. Om daarmee vervolgens winkeltje te spelen en haar klanten te adviseren over de verzorging! Ook het verslag uitbrengen van hoeveel graden het in de kas is, is favoriet. Om dit vervolgens na enige tijd opnieuw te bekijken en te vertellen hoeveel graden het warmer of kouder is geworden. Als kinderen met de natuur verbonden zijn, vertonen ze ook natuurlijk gedrag. Ze zijn enthousiast, leergierig, blij, nieuwsgierig en energiek. Daarnaast laten ze spanningen los en laden zich op met positieve energie. Een soort van natuurlijke op- en ontlader…

 

Gezond eten

Ik heb mijn kinderen in de tuin nog nooit om een snoepje horen vragen. Wel om een aardbei, sugarsnaps, hapje zuring, pruim of appel. Nou ja, het ‘vragen’ is er inmiddels wel vanaf. Het gaat ten slotte in één moeite door, je plantjes verzorgen en een deel ervan opeten. Toen mijn dochters klein waren dachten ze op een gegeven moment dat ze overal in de natuur alles konden eten. Dat waren ze zo gewend in de moestuin. Enige uitleg dat echt niet alles goed voor je is, was daar wel op zijn plaats. Nu ze wat ouder zijn weten ze al heel goed wat wel en niet eetbaar is én dat ze iets bij twijfel niet moeten eten. Ik ben stiekem toch wel trots als ik mijn oudste tegen een moeder van school hoor vertellen dat je viooltjes, oost indische kers of goudsbloem ook kunt eten en dat dat zo vrolijk staat in een salade!

 

Een moestuin biedt precies wat een kind nodig heeft

Werken in de moestuin is dus gezond voor kinderen. Voor hun lichaam en geest. Maar bovenal is het hartstikke leuk. De moestuin is altijd anders. Fantasie wordt vanzelf geprikkeld en een kind hoeft zich er nooit te vervelen. Net als de natuur biedt een moestuin precies wat kinderen nodig hebben: ontspanning, ontlading, positieve energie, uitdaging, natuurlijke ontwikkeling van waardevolle eigenschappen, veel lekkers en bovenal héél veel plezier. Eigenlijk heel eenvoudig. Misschien wel zo eenvoudig dat we het bijna zijn vergeten…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

85 − 79 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.