De Moederliefmethode

Vaak wordt mij gevraagd wat voor ‘methode’ ik gebruik in mijn praktijk. Ik vind het altijd een beetje lastig daar kort antwoord op te geven. Natuurlijk heb ik allerlei ‘methoden’ geleerd tijdens mijn verschillende opleidingen en pas ik deze toe. Dus ik kan er makkelijk een paar noemen: speltherapie, massages, familieopstelling, kinderyoga, ademhalingstherapie, aardingsoefeningen, helende verhalen en ga zo maar door. Toch mist er iets essentieels als ik slechts wat methoden noem. Bij de Moederliefmethode is de drijvende en allesbepalende kracht namelijk liefde.

 

Liefde als krachtige motor van therapie

Liefde als drijvende kracht van therapie klinkt misschien voor velen wat vaag. Maar iedereen die weleens verliefd is geweest, naar een baby heeft gekeken of geknuffeld werd door een geliefde kent deze kracht eigenlijk allang. Je voelt je er heerlijk bij en wordt er warm en gelukkig van. Het voelt alsof je de hele wereld aan kunt. Maar er vinden ook echt aanwijsbaar allerlei reacties bij je plaats die een positief en zelfs helend effect op je lichaam en geest hebben. Inmiddels zijn deze effecten ook wetenschappelijk aangetoond!

 

Het allerbelangrijkste uitgangspunt bij de Moederliefmethode is daarom dat elk kind op liefdevolle manier wordt gezien en geaccepteerd. Echt gezien en écht geaccepteerd. Zonder voorwaarden, zonder prestaties. Gewoon zoals het is. Geloof het of niet maar alleen dat doet soms al wonderen bij kinderen. Ik heb daarom geleerd om met mijn hart te kijken. Op die manier zie ik altijd een prachtig kind en kijk ik voorbij het gedrag, de angst of onzekerheid waar een kind op dat moment mee worstelt. Samen met het kind ga ik terug naar wie het in wezen is. Naar alle prachtige en unieke eigenschappen die het heeft. Naar zijn of haar kracht. En om daar te komen bewandel ik samen met het kind het pad dat het beste bij hem of haar past. Waar hij gelukkig van wordt. Het belangrijkste daarbij is een veilige omgeving en liefdevolle begeleiding. En natúúrlijk maak ik op dat pad gebruik van allerlei beproefde methoden!

 

Dus toch die ‘methoden’….

Natuurlijk! Ik observeer een kind, voel het aan en laat mij vervolgens door mijn hart adviseren over welke aanpak het best bij een kind past. Het ene kind vindt het heerlijk om gemasseerd te worden, een ander praat het liefst aan één stuk door en weer een ander zet zijn gevoelens liever op papier of verwerkt ze in klei. Er zijn ook kinderen die het heerlijk vinden om niets te doen. Gewoon even helemaal niets te hoeven. Een ander komt tot zichzelf in de natuur. Even lekker door de (moes)tuin te wandelen, de konijntjes verzorgen of tegen de krachtige plataan in de tuin van Moederlief aanleunen. Op de juiste manier aarden en ademen is voor elk kind belangrijk. Ook daar help ik ze bij.

Ik geef een kind alle ruimte en voel steeds aan wat de volgende stap is om weer wat dichter bij zichzelf te komen. Als ze hun eigen kracht weer hebben gevoeld groeit het zelfvertrouwen. Ik leer ze hoe ze die kracht kunnen laten groeien en hoe ze deze kracht kunnen behouden in de drukke wereld waarin ze leven. In de meeste gevallen vermindert en verdwijnt uiteindelijk datgene waarvoor ze zijn gekomen (onzekerheid, angst, boosheid etc.). Als een kind namelijk in zijn kracht staat is er nog maar weinig of geen plaats voor angst, boosheid of onzekerheid. Het kind houdt dan van zichzelf, voelt zich zelfverzekerd en zit lekker in zijn vel. Het mooie is dat een kind op deze manier zichzelf helpt en dit dus op latere momenten in zijn leven weer kan toepassen!

 

Moederliefmethode

Als antwoord op de vraag welke methode ik gebruik kan ik dus zeggen: ik gebruik de Moederliefmethode. Zelf ontwikkeld. Door jarenlang aan mijzelf te werken, in mijn kracht te komen en deze te accepteren. Zodat ik vanuit liefde kan werken. Dit in combinatie met de verschillende diploma’s die ik op zak heb. Liefde is dus het uitgangspunt met professionele methoden als dragers van deze liefde…..

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

13 + = 14

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.