Moederlief(de)

Op mijn website is te lezen dat het uitganspunt van Moederlief liefde is. Hoe kan het ook anders met zo’n naam! Maar het is misschien een beetje vaag om zoiets te vermelden op je site. Veel mensen voelen zich toch het veiligst bij ‘beproefde methodes’. Toch heb ik het er bewust opgezet omdat het is bewezen dat liefde positieve effecten heeft op lichaam en geest. Binnenkort plaats ik een blog over de ‘Moederliefmethode’. Hierin zal ik preciezer uitleggen hoe ik te werk ga. Ik kan wel alvast verklappen dat ik ook die beproefde methodes onder de knie heb ?

 

Terwijl ik echter aan mijn blog over de ‘Moederliefmethode’ werkte, kwam ik een aardig wetenschappelijk onderzoek tegen over één van de positieve effecten van liefde, en in dit geval hoe toepasselijk, moederliefde.

 

Moederliefde

Op het afbeelding bij dit bericht zie je de hersenen van twee kinderen van 3 jaar. De grootste hersenen zijn van een kindje dat met moederliefde is opgegroeid. De kleine hersenen van een kindje dat is verwaarloosd en mishandeld. Het verschil is enorm. Voor het eerst wordt met dit onderzoek wetenschappelijk aangetoond dat moederliefde een positief effect heeft op de ontwikkeling van het kinderbrein. Het onderzoek stelt verder dat een kind dat met moederliefde opgroeit, later intelligenter zal zijn, sociale vaardigheden zal ontwikkelen en een breder inlevingsvermogen zal hebben. Een kind dat zonder moederliefde opgroeit krijgt naar alle waarschijnlijkheid meer mentale en gezondheidsproblemen. Dit kind komt sneller in aanraking met drugs en criminaliteit en heeft een grotere kans werkloos te worden en afhankelijk van een uitkering. De kans is daarnaast groot dat het zijn eigen kinderen later ook verwaarloost.

 

Hulp helpt!

Nu is er natuurlijk een groot verschil tussen een kind dat wordt verwaarloosd en mishandeld en een kind dat met moederliefde opgroeit. Daar zitten vele gradaties tussenin. Het neemt echter niet weg dat moederliefde dus daadwerkelijk positieve effecten heeft op de ontwikkeling van de hersenen van een kindje. Liefde werkt! En voor kinderen die thuis geen of weinig liefde krijgen is er volgens ditzelfde onderzoek gelukkig ook hoop: wanneer er wordt ingegrepen en de ouders hulp krijgen kan de cirkel van het opgroeien zonder liefde worden doorbroken.

 

Bron: Dailymail.co.uk en NineForNews.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

26 − = 24

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.