Kinderlogica: daar kun je nog wat van leren!

Kinderen hebben vaak spontane en leuke uitspraken. Ik kan daar altijd enorm van genieten en ben om de een of andere reden supertrots op mijn dochter die de opmerking op dat moment maakt. Waarom ben ik daar nou zo trots op, dacht ik laatst. Ik denk dat ik het weet. Deze spontane en meestal grappige opmerkingen hebben vaak een kern van waarheid in zich. De kinderlogica die erachter zit laat mij vaak beseffen dat dingen niet zo ingewikkeld zijn maar eigenlijk heel eenvoudig én logisch.

 

Nee mam, ik zit goed in mijn vel!

Toen mijn jongste dochter laatst vroeg of ze buiten mocht spelen antwoordde ik: ”ja natuurlijk!”. Omdat het best koud was buiten riep ik er nog snel achteraan: “doe je je jas aan!?”. Het antwoord verbaasde me, net als de deur die ik al dicht hoorde vallen. “Nee mam, want ik zit goed in mijn vel!” Boem, deur dicht en weg was ze. Er verscheen spontaan een glimlach op mijn gezicht en ik bedacht me dat er inderdaad nog nooit iemand ziek is geworden van zonder jas naar buiten gaan als diegene goed in zijn vel zit. Sterker nog, kou kan heel gezond voor je zijn. Ik heb zelf jaren koud na gedoucht en voelde me daar heel goed bij. Die kleine had dus helemaal gelijk. Ze wist precies dat ze op dat moment echt wel zonder jas naar buiten kon.

 

Als de trein is vertrokken, heeft het geen zin meer om te rennen…

Nog een mooi voorbeeld. Op vrijdag werkt mijn vriend altijd thuis. Meestal gaat dat heel relaxed maar heel af en toe is er ook weleens stress. Er was eens een heel belangrijk document verstuurd en daarmee was iets niet helemaal goed gegaan. Mijn vriend ging direct iedereen bellen, overleggen en probeerde de situatie te redden. Er was dus sprake van ‘enige’ stress in huis. Mijn dochter was rustig aan het spelen en kwam op een gegeven moment naar mijn vriend toe, trok hem zachtjes aan zijn arm en zei: ”Pap, als de trein al is vertrokken heeft het geen zin meer om te rennen….”. Wij stonden eerlijk gezegd stomverbaasd naar haar te kijken. Daarna schoten we in de lach. Ze had hartstikke gelijk. Er was inderdaad helemaal niets meer aan de situatie te doen, de trein was vertrokken, en rennen had geen zin! De stress was in een klap weg. We zijn heerlijk gaan lunchen en lieten de situatie de situatie!

 

Kinderlogica

Als volwassenen kunnen we iets leren van kinderlogica. Wij maken de dingen vaak veel te ingewikkeld of zitten zo in een bepaald patroon dat we vergeten om er echt logisch naar te kijken. Daarnaast zijn de kinderen van tegenwoordig behoorlijk wijs. Ze bezitten een bepaalde kijk op de wereld die we nog weleens heel hard nodig kunnen hebben. We hoeven alleen maar naar ze te luisteren om ons leven eenvoudiger en mooier te maken. En als je kinderen je dat bijbrengen en zo ook nog eens bijdragen aan een mooiere wereld, tja dan mag je daar toch trots op zijn!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 + 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.