Babymassage: de liefdevolle kracht van aanraking!

Moederlief is gek op baby’s. In alle vormen en maten. Huilend of lachend. Wakker of slapend. Ik kan er niets aan doen. Ze raken mij recht in mijn hart. Ik vind het daarom heel fijn om te werken met jonge ouders en hun pasgeborene. Ik help ze graag om samen een stevige en liefdevolle basis te leggen. De periode na de geboorte is voor zowel baby als ouder wennen. Wennen aan elkaar en aan een nieuw leven. Ik schreef al eerder een blog over deze beginperiode  en beloofde daarin later aandacht te besteden aan manieren waarop je je baby liefdevol kunt begeleiden. In deze blog: babymassage.

 

Babymassage: de taal van het hart

Over babymassage is al veel geschreven. En terecht. Babymassage is de taal van het hart. Rechtstreeks van jouw hart naar het hart van je kleine. Zonder woorden zeg je dat je kindje welkom is. Dat je zielsveel van hem houdt. Dat hij op jou kan rekenen. Dat hij er mag zijn, precies zoals hij is. Je creëert een veilige situatie waarin je baby zich aan jou kan hechten en waarin jij je baby leert kennen. Babymassage is een liefdevolle interactie tussen ouder en kind. Jij leert naar je kindje te kijken en zijn signalen te lezen. Door hier vervolgens op in te spelen leert je kleintje weer dat hij wordt gezien. Hij leert te vertrouwen en ervaart dat hij veilig een relatie met iemand kan aangaan.

 

Baby’s hebben dubbele trek…

Babymassage is ook een prachtige, krachtige manier om je pasgeboren kleintje te helpen wennen aan het leven buiten de veilige baarmoeder. In de buik werd hij voortdurend gemasseerd en gekneed door de organen en bewegingen van zijn moeder. Na de geboorte blijft een baby behoefte houden aan deze aanraking. Ze zeggen ook weleens dat een baby huidhonger heeft. Eigenlijk heeft een baby dus dubbele trek: zijn maagje moet worden gevuld maar ook de ‘honger’ van zijn huidje moet worden gestild! Je baby voeden is iets vanzelfsprekends. Bewuste aanraking om de huidhonger te stillen helaas nog veel minder. Als je bedenkt dat de huid van je baby zijn grootste orgaan is, begrijp je hoe belangrijk het is hem ook op deze manier te voeden. Niet met eten maar met je liefdevolle aanraking. Het geeft hem het vertrouwen dat er ook buiten de baarmoeder voor hem wordt gezorgd. Door de aanraking van zijn huid help je een baby ook zijn eigen lichaam te verkennen. Hierdoor help je hem daadwerkelijk lekker in zijn vel te zitten!

 

Prikkels, prikkels en prikkels

Massage helpt je kleintje ook bij het verwerken van prikkels. Een baby krijgt na zijn geboorte te maken met héél veel nieuwe prikkels. Helaas heeft zo’n kleintje de eerste drie maanden nog niet echt de mogelijkheden om hier goed mee om te gaan. Hij heeft daarbij de hulp van zijn mama en papa heel hard nodig. Masseren is een van de manieren waarmee je hem kunt helpen. Bij elke aanraking ‘zeg’ je namelijk: dit ben jij. Dit is de grens tussen jou en de rest van de wereld. Je leert hem zijn grenzen kennen. Letterlijk en figuurlijk. Grenzen die zo belangrijk zijn om stevig in je schoenen te staan in deze drukke wereld. Een massage zorgt er daarnaast voor dat hij opgedane prikkels los kan laten en zich weer kan ontspannen. Je ontlaadt hem als het ware door je aanraking. Vaak zie je dat baby’tjes gaan plassen of poepen tijdens de massage. Dit komt door een diepe ontspanning waardoor ze kunnen loslaten.

 

De vele voordelen van babymassage

Babymassage heeft nog vele andere positieve effecten op je baby. Bij regelmatige massage slapen baby’s dieper en langer en huilen minder. Ook werkt massage stimulerend op de spijsvertering waardoor krampjes vaak minder worden. Het immuunsysteem krijgt een positieve boost waardoor een kindje minder vatbaar is voor ziektes. Baby’s die regelmatig worden gemasseerd blijken ook beter te groeien. Naast al deze voordelen kun je met babymassage speciale ‘grepen’ uitvoeren in specifieke situaties zoals verkoudheid, krampjes of doorkomende tandjes. Hierdoor kun je perfect inspelen op de situatie van je kleintje.

 

Babymassage is echt een cadeau voor je baby en voor jezelf. Het is heerlijk om te doen en de positieve effecten op je kleintje en jullie onderlinge band zijn onbetaalbaar. Bij Moederlief kun je je baby door mij laten masseren bijvoorbeeld om de spanning van de bevalling los te laten of als je baby onrustig is. Ook kun je de massage zelf leren, samen met voetreflexgrepen voor specifieke situaties en babyyoga. Voor meer info: babymassage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

39 − = 34

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.