Baby-shiatsu: bewuste en liefdevolle begeleiding van je baby!

Een baby wordt in de baarmoeder voortdurend liefdevol omhuld en ‘gemasseerd’. Het is begrijpelijk dat zo’n kleintje na de geboorte ook enorme behoefte heeft aan liefdevolle aanraking. Het wordt er blij van, voelt zich veilig, ontspant, huilt minder, groeit beter en ontwikkelt een goed afweersysteem en een hechte band met zijn mama en papa. Alle reden om je kindje vooral heel veel te knuffelen, strelen en te masseren. Niet alleen tijdens de dagelijkse handelingen maar juist ook heel bewust, aandachtig en liefdevol!

 

Accepteer je baby precies zoals hij is….

Een mooie en bekende manier om je baby bewust liefdevol aan te raken is babymassage. Maar in dit blog wil ik graag eens een andere vorm van aanraken onder de aandacht brengen: baby-shiatsu. Het is in Nederland minder bekend maar zeker niet minder mooi of effectief. En omdat elk kind anders is past er bij elk kind een andere vorm van aanraking. Volg daarin als ouder altijd je gevoel!

Wat ik persoonlijk heel bijzonder vind aan baby-shiatsu is het uitgangspunt: je baby accepteren zoals hij is. Dat vind ik echt heel mooi en ontroerend. Misschien niet altijd makkelijk, zeker niet als je een huilbaby hebt. Maar wel héél belangrijk voor je kind. Want wat een gevoel van zekerheid en vertrouwen geef je je kindje daardoor vanaf het begin af aan mee. Het mag er zijn, precies zoals hij is. Huilend of vrolijk lachend. Slapend of wakker.

 

 Baby-shiatsu

Het uitganspunt is dus prachtig. Maar er is meer. Bij baby-shiatsu help je je kindje om in balans te komen. Je begeleidt hem in zijn ontwikkeling. Iets wat het heel hard nodig heeft. Vooral in die eerste maanden waarin het zich razendsnel ontwikkelt én moet wennen aan het leven buiten de baarmoeder! Shiatsu is daarnaast een hele zachte methode waarmee je heel makkelijk kunt inspelen op de behoefte van je kindje. Je brengt harmonie in het leven van je kindje. Wanneer je baby-shiatsu geeft zijn alleen de voetjes bloot, voor de rest kan het over de kleertjes heen. Hierdoor kun je het makkelijk overal en altijd bij je kindje doen. Mooi  is ook dat je met baby-shiatsu de ontwikkeling van je  kind volgt. Zo heb je voor de eerste drie maanden speciale oefeningen waarmee je je kindje begeleidt in die razendsnelle ontwikkeling. Voor latere levensfasen kun je grepen toevoegen die voor die levensfase van belang kunnen zijn. De verschillende handelingen helpen je baby ontspannen, balans te vinden en zich thuis te voelen. Ook stimuleren ze de spijsvertering (handig bij krampjes, obstipatie of te veel lucht!), bloedsomloop en het immuunsysteem. Door de aanraking begrens je je kindje. Eigenlijk zeg je: “dit ben jij”. Hoe bewuster hij zich van zichzelf is hoe beter hij zich kan beschermen tegen alle prikkels van buiten. Tegelijkertijd kan hij de prikkels beter loslaten door Shiatsu. Eigenlijk help je je kleintje op deze manier heel liefdevol zijn eigen weg te vinden.

 

 Baby-shiatsu voor de bekende kwaaltjes

Naast de basisgrepen voor baby’s zijn er ook speciale grepen die ondersteunen bij allerlei veelvoorkomende kwaaltjes. Zo kun je spanning verminderen bij je kindje, winderigheid verhelpen, het buikje kalmeren, je baby vrijer laten doorademen bij bijvoorbeeld verkoudheid, het immuunsysteem verbeteren en een goede slaap bevorderen. Je kunt deze afzonderlijk van elkaar uitvoeren en zo helemaal inspelen op datgene waar jouw kleintje behoefte aan heeft. Al met al is baby-shiatsu een heel liefdevolle manier om je baby te begeleiden. Wanneer je shiatsu geeft,  is het fijn om zelf eerst even een moment te ontspannen door bijvoorbeeld een paar keer diep in en uit te ademen. Op deze manier kun je samen met je kindje een hele fijne tijd hebben. Je helpt hem liefdevol op weg en bouwt tegelijkertijd een hechte band met hem op. Een hele fijne basis voor de rest van zijn leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

66 − 57 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.